Forum o marce New Holland
Zastanawiam się na wejściem w uprawę lucerny na kiszonkę. Czy jest to dobry pomysł ? Ile razy w roku mógłbym ją zebrać ? Czy krowy chętnie to jedzą ? Jakiego można spodziewać się plonu z hektara ? I wiele innych informacji które posiadać na temat lucerny.
Ostatnio edytowany przez Matiboos (2010-06-04 17:31:16)
Zaawansowany
trudno trafić żeby zrobić dobrą kiszonkę z lucerny,bo zbyt suche będzie twade listki oblecom jeszcze przed zbiorem a kiszonka nabierze nieprzyjemnego zapachu a zbyt mokra(świeża) to zrobi się z niej po prostu gnój, najlepiej jeśli po skoszeniu zostawić ją na pokosie bez roztrząsania tak żeby z wieżchu była sucha a od spodu pokosu mokra wtedy jeśli jest zebrana bez deszczu to kiszonka jest idealna plony są naprawde spore minimum trzy razy można zebrac przy dobrym urodzaju i to dużo,... z mojego doświadczenia nasze krowy wolą zjeść lucerne na zielono niż kiszonke co roku od początku maja kosimy po trochu i wozimy do bezpośredniego skarmiania
gleba musi być wapnowana o zasadowym odczynie, na kwaśnej glebie lucerny nie będzie w ogóle... ogólnie jest prosta w uprawie, ponieważ przez kilka lat masz spokój z orką itp... nie wymaga tak dużego nawożenia jak łąki i pastwiska... co do zbioru to krowy lepiej przyswajają sobie kiszonkę która nie jest aż tak dokładnie rozdrobniona... (przeżuwacze wyciągają więcej wartości odżywczych z pokarmów z dłuższym włóknem..../
Zaawansowany
przed wczoraj zaczeliśmy dawać kiszonke z lucerny i musze wam powiedziec że wyszła idealnie...kłapołuchy jedza aż miło i moje zdanie jest takie że po zmienno komorowej prasie kiszonka z lucerny jest lepszej jakosci bo mimo wysokiego zgniotu nie jest tak zmiazdżona jak w przypadku stało komorowych pras i nawet przy owijaniu sznurkiem nie wystaja łodygi
Zaawansowany
wydaje mi si że będzie jeszcze lepsza niż w balotach ale to tylko moje domysły bo nigdy nie robiłem przyczepą to nie wiem
Zaawansowany
a ile ha lucerny masz ?
Na razie nic. Tylko się zastanawiam bo niedługo mi się ilość bydła powiększy i będzie trzeba coś im dawać a będę musiał 15ha zasiać trawą lub lucerną.
Zaawansowany
koniczyna z trawa też jest bardzo fajnym rozwiązaniem jak dla mnie to lepsze od lucerny ja mam tylko 2 ha ale jak ty masz przyczepe i tyle do obsiania to zasiej sobie 6 do 10 ha i śmiało z tego wyjdzie spora pryzma i to trzy razy do roku alucerna z pryzmy do TMRu będzie super a na reszcie zasiej koniczyne z trawa (nie odwrotnie!! trawa jako dodatek) świetna wartościowa pasza mówię Ci to z własnego przekonania jak przez dwa dni nie dostały tego to 120 litrów mniej w zbiorniku
Nowicjusz
Koniczna od dawna wiadomo, że najlepsza.